Jane Goodall

Als maker geef ik graag samen met de koper iets terug aan de wereld. Voor mij voelt dit goed. De beloning is dat we samen een goed doel steunen. 10% van elk verkocht schilderij of Mini Art Gift doneer ik aan het Jane Goodall Institute.

INSPIRATIE
Jane Goodall was voor mij als klein meisje hét voorbeeld van hoe ik later groot wilde zijn. Ik zoog haar verhalen op als een spons om mij nooit meer uit te laten wringen. Ik koester nog altijd het gevoel dat ik daarbij had. Als stille milieuactivist kan ik mij nog steeds druk maken over de problemen in de wereld die zo overweldigend groot en ontmoedigend zijn.

Zelf heb ik op mijn 26ste een half jaar door Afrika gereisd en zag ik de schoonheid, wijsheid en kracht van de natuur en de bevolking die zo onbeschrijfelijk inspirerend is. Het Jane Goodall Institute steunen is voor mij een logische keuze, omdat zij mij van jongs af aan al inspireerde met haar opvatting dat je een verschil kunt maken. Ook een kleine bijdrage is een verschil.

Op bezoek bij de prachtige Himba’s in Namibië.

MENS, DIER EN MILIEU VORMEN EEN EENHEID
In mei 2018 was ik naar een lezing van de inmiddels 84-jarige Jane Goodall in Carré. Geheel tegen alle adviezen in vertrok zij in 1960 met alleen een type diploma op zak naar Afrika, om bij de Chimpansees te leven en ze te bestuderen. Jarenlang verbleef ze in de jungle. Zij is de vrouw die het bewijs op tafel legde, dat deze dieren net als wij gevoelens hebben. Dat ze in sociale gemeenschappen leven, dat ze gereedschappen maken. Daarmee opende ze de wereld de ogen en kwam er geld voor meer onderzoek. Later veranderde Jane van wetenschapper in activiste, omdat ze zag dat het belangrijker werd de dieren te beschermen dan ze te bestuderen.

Het Jane Goodall Instituut is een wereldwijde non-profit organisatie die zich inzet voor de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden. Jane Goodall richtte het instituut in 1977 op vanuit de gedachte dat mens, dier en milieu een eenheid vormen en dat ieder individu een verschil kan maken.

Heb je interesse in het kopen of huren van een schilderij waarmee we samen het Jane Goodall Institute steunen? Neem dan een kijkje in de shop op deze site of kom langs op het atelier in Haarlem.

0
6 december 2019 – Na afloop van haar lezing gaf ik Jane Goodall een Mini Art Gift.