Training: Met gemak voor de klas

We hebben het allemaal meegemaakt, het houden van een spreekbeurt op de basisschool. Later in het volwassen leven heet het ‘een presentatie geven’. Het komt op hetzelfde neer. Je staat voor een publiek en dat publiek gaat naar jou luisteren. Waarom vinden we dit soms zo spannend?

VOOR WIE?
Deze training is speciaal geschreven voor kinderen in het basisonderwijs. Kinderen die het spannend vinden om voor de klas te staan, die daar pijn van in hun buik krijgen of er zelfs niet van kunnen slapen.

TRAINING
In deze training van 6 lessen leren kinderen op een speelse manier wat het betekent om voor de klas te staan en hoe je je daarbij op je gemak kunt voelen. Ik leer kinderen hoe ze hun verhaal kunnen vertellen vanuit zelfvertrouwen en plezier ipv angst. Het met zwetende handen opdreunen van een tekst maakt plaats voor ‘graag willen vertellen’ omdat je ergens veel over weet.

Op een creatieve beeldende manier onderzoeken we wat het betekent om vanuit je hart te vertellen. Hoe je je een onderwerp echt ‘eigen’ maakt. Dit doen we met behulp van schilderen, tekenen en presentatiespelletjes. Daarna passen we deze ervaring toe op een onderwerp waar een spreekbeurt over zou kunnen gaan.

Oefenen is belangrijk. Dit doen we in een veilige omgeving met de kinderen die de training volgen. In overleg met hun juf/meester kunnen ze vervolgens in de klas oefenen met hun eigen spreekbeurt.

OVER EVELIEN
Als verlegen kind was het voor mij een nachtmerrie om een spreekbeurt te houden. Later presenteerde ik als graficus 20 jaar lang mijn ontwerpen aan klanten en leerde ik hoe je dat doet met zelfvertrouwen en vanuit een ontspannen houding. Inmiddels ben ik kunstenaar, werk ik op projectbasis als Kunstvakdocent in het basisonderwijs en studeer ik aan de Pedagogische Academie voor het basisonderwijs (PABO). Als kunstenaar sta ik af en toe op het podium bij het evenement ‘Kunstenaars verdienen beter’.